Trauma- en MDMA-specialist Bessel van de Kolk als zomergast 28 augustus

Op zondagavond 28 augustus jl. was Bessel van der Kolk gast bij het VPRO-programma Zomergasten. Bessel heeft inmiddels 40 jaar ervaring als traumaspecialist en er waren meerdere boeiende fragmenten te zien. Zo liet hij o.a. zien hoe helend het gebruik van MDMA kan zijn in de behandeling van trauma's.

Meerdere onderdelen die Bessel presenteerde, komen ook direct terug in mijn eigen boek. Zo benoemt hij dat alleen maar praten over je trauma helemaal niet genezend werkt. Die ervaringen had ik zelf ook: het versterkt vooral het trauma en je wordt er iedere keer aan herinnerd.

Ook vertelt Bessel dat trauma's zich vooral in de rechterhersenhelft bevinden. Door de MDMA wordt de linkerhersenhelft (de controle) min of meer uitgeschakeld waardoor de MDMA zijn genezende werk kan doen. Ik beschrijf dat in mijn boek hoofdstuk 16. Daarin beschrijf ik mijn ervaringen met MDMA. In hoofdstuk 17 beschrijf ik hoe het mij heeft geholpen.

Belangrijk dat Bessel in het programma pleit voor goed opgeleide therapeuten die met MDMA werken om de veiligheid te borgen. Dat is natuurlijk heel belangrijk!


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Trauma- en MDMA-specialist Bessel van de Kolk als zomergast 28 augustus

abortus nog steeds een taboe

Coherence Healing volgens Joe Dispenza

Wat te doen bij pathologische rouw

Waarom het schrijven van een levensverhaal belangrijk is

Heeft het leven zin? Of is dat onzin?